Waarom gebruiken wij kaarsen bij een begrafenis?

Waarom gebruiken wij kaarsen bij een begrafenis?

Kaarsen en lampen worden al duizenden jaren gebruikt met begrafenissen en religieuze diensten. Bijna elke cultuur, ras en religie hanteert kaarslicht om te verbinden met het goddelijke en om te helpen de overledenen te begeleiden uit deze wereld naar de volgende. Waarom worden kaarsen hiervoor gebruikt en waar is dit begonnen? Wij van Kaarsenvinden.nl leggen het hieronder uit.

 

Het woord "begrafenis" is afgeleid van het Latijnse woord "funus" wat betekent "fakkel". Vroege Romeinen geloofden dat lichten bij begrafenissen nodig waren om de overledenen te begeleiden door de duisternis naar het eeuwig licht, dat was wat hen te wachten stond.

Archeologen hebben resten van kaarsen gevonden in Egypte en Griekenland die teruggaan tot 3000 voor Christus. Cicero, de vroege Romeinse filosoof en politicus, zorgde ervoor dat zijn geliefde dochter die Tullia werd begraven met een licht toen ze stierf in 45 voor Christus. Wanneer haar tombe werd herontdekt in de 15e eeuw in Rome werd gezegd dat er een kaars nog steeds brandde. Het vermoeden is dat dit zou komen door een brandstofbron zoals aardgas of olie.

Kaarsen werden vroeger ook gebruikt bij begrafenissen vanwege de angst voor de dood voor vele mensen. Zij geloofden dat de vlam van een kaars de overledene eeuwig zou herinneren.

De vroege kerk gebruikte kaarsen als een symbool van de God. Om het Christendom te integreren met de heidense gewoonten van lichten om een begrafenis, verklaarde de kerk dat kaarsen worden gemaakt uitsluitend van was, omdat "de wax, worden vlekkeloos, Christs meest vlekkeloze lichaam vertegenwoordigt; de lont in het ingesloten is een afbeelding van zijn ziel, terwijl de gloeiende vlam de goddelijke natuur verenigd met de mens in een goddelijke persoon symboliseert.

Rouw en gedenk- kaarsen zijn belangrijke souvenirs die het eind van het leven symboliseren. Begrafenis professionals kunnen bij kaarsenvinden.nl een groot assortiment aan deze kaarsen vinden. Bekijk al onze gedenkkaarsen.

Dit artikel is totstandgekomen in samenwerking met van der Spek Uitvaart Rotterdam

gedenkkaars